- Het ophogen van het eigen risico van de basiszorgverzekering kan flinke kortingen opleveren, aldus vergelijkingssite Zeker.com
- De korting voor een verhoging van het eigen risico naar 885 euro kan oplopen tot zo’n 300 euro per jaar.
- Het eigen risico verhogen is aantrekkelijker voor gezonde mensen; wel moet je het geld achter de hand hebben.
- Lees ook: De zorgpremie kan doorstijgen naar €260 per maand in 2040, stellen economen van ABN AMRO
Dit jaar loont het meer om het eigen risico van de basiszorgverzekering te verhogen. De korting kan oplopen tot 336 euro per jaar, berekende vergelijkingssite Zeker.com.
Iedereen in Nederland moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Die gaat gepaard met een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat eigen risico kun je echter vrijwillig ophogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je kan dus kiezen voor een maximaal eigen risico van in totaal 885 euro.
Volgens Zeker.com geven verzekeraars flinke kortingen als je kiest voor een vrijwillig hoog eigen risico. Bij een verhoging naar 885 euro kan je rekenen op een korting van een paar honderd euro. Relatief onbekende merken geven dit jaar hogere kortingen dan de grote merken, constateert Zeker.com.
Een klant van Zorg en Zekerheid ontvangt bijvoorbeeld 336 euro korting per jaar bij een eigen risico van 885 euro. Bij Zilveren Kruis is dat 240 euro per jaar bij de polissen Basis Budget en Basis Exclusief.
Met de korting op de premie wordt het verhoogd eigen risico uiteindelijk weer verlaagd. Een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro komt immers uit op 200 euro als daar een premiekorting van ongeveer 300 per jaar vanaf gaat.
Als je meerdere jaren kiest voor een verhoogd eigen risico, waarin je in één jaar toch het eigen risico opmaakt, levert dit nog steeds een besparing op.
Zeker.com geeft het voorbeeld van een persoon die de ZieZo zorgverzekering heeft afgesloten met het maximaal eigen risico van 885 euro. Het extra eigen risico bedraagt 500 euro. Met de premiekorting van 264 euro per jaar komt het extra eigen risico uit op 236 euro.
Deze persoon kiest vijf jaar voor het verhoogd eigen risico en ontvangt dus 5 maal 264 euro korting, in totaal 1.320 euro. Bij één jaar pech waarbij het eigen risico toch wordt opgemaakt, blijft er nog steeds een besparing van 820 euro over.
Gezonde mensen kunnen hoger eigen risico beter dragen
Uiteraard is een verhoogd eigen risico aantrekkelijk voor gezonde mensen die verwachten geen zorg uit het basispakket nodig te hebben. Bovendien moet je het totaal bedrag aan eigen risico wel achter de hand hebben mocht je onverhoopt toch zorg nodig hebben.
In 2021 hebben 2,1 miljoen Nederlanders voor een verhoogd eigen risico gekozen, schrijft Zeker.com op basis van cijfers van Vektis. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar ruim 1,1 miljoen mensen meer dan tien jaar geleden.
Femke Koning van Zeker.com verwacht dat dit jaar iets minder mensen voor een verhoogd eigen risico kiezen door corona. "Kom je in het ziekenhuis terecht met corona, dan geldt voor een ziekenhuisbezoek eigen risico. Wie kiest voor een verhoogd eigen risico, betaalt dan dus meer. Ik denk dat mensen tijdens de pandemie hiermee voorzichtiger zullen zijn."
Lees meer over de zorgverzekering:
- Dit verandert er per 1 januari 2022: de belangrijkste wijzigingen voor je zorgverzekering en andere zorgkosten
- Nederlanders laten gemiddeld €330 liggen met vergeten zorgdeclaraties – zo snel krijg je die vergoed bij 7 zorgverzekeraars
- Je huidige zorgverzekering opzeggen kan nog tot en met 31 december – 5 punten om op te letten als je overstapt
- Overstappen van zorgverzekering: dit zijn de verschillen tussen de natura-, restitutie- en de combinatiepolis